Avatud Ühiskonna väitlusklubi liikmed külastasid Strasbourgi, et osaleda European Youth Event üritusel!

Festivali jooksul võetakse osa simulatsioonidest, aruteludest, grupitöödest, välitegevustest ja kuulatakse Euroopa Parlamendi juhtide ettekandeid. Euroopa noorteüritus leiab aset Strasbourgis, Euroopa Parlamendi istungisaalis. EYE toob kokku tuhandeid noori vanuses 16-30, et kutsuda viimaseid osalema diskussioonides päevakajalistel teemadel koos valdkonna ekspertidega ja otsuste langetajatega. Varasemalt on toimunud EYE 2014 ja 2016 aastal.

Ürituse eesmärk on pakkuda noortele eurooplastele ainulaadset võimalust teha kuuldavaks enda hääl Euroopa tasandil, et avaldada mõtteid ja muresi seoses Euroopa tulevikuga. Veelgi enam, EYE loob soodsa pinnase EL-i poliitikutele, et tutvuda noorema generatsiooni mõtetega, mis tihti võivad olla “kastist väljas”.

Euroopa demokraatia südames, Strasbourgis, toimus Euroopa Noorteüritus 2018. Euroopa Noorteüritus on Euroopa parlamendi poolt korraldatav sündmus, mille keskmes on noored ja nende mõtted, sest uue generatsiooni arvamus on vitaalse tähtsusega Euroopa Liidu tuleviku kujunemisele.
 
Euroopa Liit seisab enne järgmise aasta Euroopa Parlamendi valimisi suurte dilemmade ees – majanduskasv on kiirem kui eales varem, kuid noorte tööpuudus kasvab tohutu kiirusega. Aastatega ei ole kokku suudetud leppida kokku ka rändekriisi, kliimamuutuste kontrollimise, digitaalrevolutsiooni kui ka muutuva majanduse kontseptsiooni küsimustes. 
 
Euroopa vajab uuenduslikke ideid rohkem kui kunagi varem. Euroopa Noorteüritusel on võimalik Euroopa noortel Kodanikel väljendada oma mõtteid läbi debattide, simulatsioonide, arutelude, grupitööde, välitegevuste ja paneel-diskussioonide. 
 
Euroopa Noorteüritusel keskendutakse viiele põhisele fookus-teemale: 
1) Noor ja Vana: Digitaalse revolutsiooniga sammu pidamine. Digitaalsed pädevused on vajalikud pea kõikidel töökohtadel. Hoolimata sellest, et noored juba hoomavad tuleviku-tehnoloogiaid, panustab Euroopa Liit tugevalt digitaalse ühisturu loomisele ning kiire interneti levikule, et mitte ükski Euroopa kodanik ei jääks teadmiste poolest maha teistest. 
 
2) Rikkad ja vaesed: Kuidas tagada, et Euroopa piiratud ressursid on jagatud võrdselt Euroopa ühtsel turul. Globaliseeruv maailm saab kasu tuua kõikidele ainult juhul kui suudetakse langetada demokraatlike otsuseid sotsiaalse õigluse tagamise nimel. Euroopa on lai ning mitmetahuline ja piirkondlikud majanduslikud erinevused on siiani suured. 
 
3) Ühtselt või eraldi: Tugevama Euroopa nimel koostöö tegemine. Euroopa Liit on kahtlemata jõukuse ja rahu sümbol – selja taga on uhkeks tegev minevik ning veel horisondil veel helgem tulevik. Paraku, Euroopa ei ole alati ühtne ega ühisel meelel. Kas Euroopa Liit peaks olema veel ambitsioonikam või peaksid riigid olema autonoomsemad? 
 
4) Turvalisus ja oht: Turbulentsel ajal ellu jäämine. Euroopa riikide kõige suurem väljakutse on elanike turvalisus ja ohutus. Terrorirünnakud ei ole muutnud Euroopa väärtusi, vaid on toonud inimesi rohkem kokku. Siiski, oht on jätkuvalt suurenemas – alates pommidest ning lõpetades küber-rünnakutega. Euroopa kaitsemehanismid seisavad vastamisi aina suuremate väljakutsetega ja innovatiivsete lahenduste leidmine on ääretult tähtis. 
 
5) Kohalik ja Globaalne: Kuidas kaitsta meie planeeti. Euroopa noored pärivad hinnalise planeedi, kuid nii Euroopa kui ka terve maailm seisab vastamisi suurte klimaatiliste probleemidega järgmiste aastakümnete jooksul. Pariisi lepe on Maailma kaitse alusleping, kuid on neidki, kes teaduse sõnu ei soovi kuulata. Kuidas tulla toime kliimamuutustega ning vähendada kahju? 

Strasbourgis viibisid Risto Merdenson, Calla Koppel, Violetta Mihhailova, Jasper Jürisson, Kristjan Klasen, Raul Toomi ja Laury-Margus Lind.

Noorte osalemist üritusel toetas europarlamendi saadik Yana Toom.

Järgnevalt on võimalik tutvuda osalejate mõtetega:

Kokkuvõte European Youth Event’ist: Risto Merdenson

“Tervist!

Ma olen Risto Merdenson ning võtsin osa European Youth Event 2018-st Prantsusmaal Strasbourgis. Siinkohal tuleb eelkõige meie grupil ja mul tänada Yana Toomi reisi rahastamise eest – ilma temata poleks see mitte mingil moel võimalik olnud. Suured tänud!

Meie tuur kulges seiklusrikkalt– tulime läbi Oslo Frankfurti ja sealt bussiga Strasbourgi. Ringkäik kulges meil hästi, üldplaanis elamust rikkuvaid probleeme ette ei tulnud. Kõige rohkem ma kartsingi, et meil tuleb sekeldusi transpordiga. EYE oli oma sisult väga sisumahukas olenemata 1. juuni öösel Alsace-Lorraine regioonis möllanud tormist. Korraldajad suutsid oskuslikult peamise segaduse likvideerida juba enne päeva algust. Ürituse käigus õnnestus meil külastada ühe töötoa raames Euroopa Parlamenti Strasbourgis, mis oli ka meie jaoks ettevõtmise tipphetk.

Peale rohkete töötubade EYE ürituse käigus õnnestus meil reisi vältel tutvuda Frankfurti, Strasbourgi ning Londoni kultuuriväärtustega. Jalutatud sai seetõttu palju, mis ka ennast ära tasus. Ootamatusi üritusel/linnakülastusel otseselt ette ei tulnud, igavust tundma ei pidanud. Kindlasti saab öelda, et iga kulutatud sent oli teenis oma väärtust otstarbeliselt. Mulle meeldis ürituse käigus näha, kuidas Euroopa Liit püüab aktiivselt oma kodanikke poliitikasse kaasata ning kuidas tegelikult üritatakse kuulata rahvaste arvamusi praeguste sotsiaalsete probleemide kõrvaldamiseks. See pani mind Euroopa Liitu varasemast palju rohkem hindama.”

Kokkuvõte European Youth Event’ist: Violetta Mihhailova

“Ma arvan, et see oli lühim, aga siiski kõige huvitavaim ja kogemusrikkaim reis minu elus. Raske on kirjeldada seda kõigest paari sõnaga, sest isegi mitte iga päev, vaid iga tund tõi endaga kaasa midagi uut ja põnevat. Ma proovin välja tuua kõige olulisemad ja meeldejäävamad hetked. 

Nagu igast reisistki, ma ootasin saada uusi kogemusi ja avastada enda jaoks midagi huvitavat. Sellel korral said kõik mu ootused kindlasti mitu korda ületatud,  mis jättis väga meeldiva üldise mulje. Lootustest rääkides on olukord samasugune, mis ootustega. Kõik lootused täitusid ja isegi rohkem. Reisikaaslased olid tõesti toredad targad noored, keda oli huvitav kuulata ning kellega oli mõnus vestlust pidada. Toitu oli piisavalt, nälga me keegi ei jäänud. Ilm oli ilus, isegi vihm oli soe ja pigem rõõmustas kui tekkitas ebamugavust.

Kui mõelda kõige vapustava ja üllatusliku asja peale, siis kindlasti see oli Parlamendihoone ja seal korraldatud üritus. Siiani on raske uskuda, et üks hoone saab olla nii hiiglaslikust suur ning mahutada enda teritooriumile ligi kaheksa tuhat inimest.

Ausalt öeldes mul on isegi häbi, et enne reisile minekut ma ei teadnud mitte midagi Parlamendihoonest ja selle otsestest eesmärkidest. Praegu mul on hea meel, et ma õppisin nii palju uut juurde. Samas selle reisiga ma väga palju rikkastasin oma üldteadmisi, eriti poliitika valdkonnas. Nüüd mul on reaalne ettekujutus kuidas toimib meie ühiskond ning kes ja kuidas seda juhivad. Olen tõesti tänulik inimestele, kes korraldasid selle seikluse, mis tõi nii palju emotsioone ja teadmisi.”

Kokkuvõte European Youth Event’ist: Kristjan Klasen

“Tere!

Käisin üritusel EYE 2018, mis toimus Strasbourgis, Prantsusmaal. Strasbourg oli ilus ja meeldiv, ilm oli soe ja selge. Üritusel osales üle 8000 noore üle euroopa. Teekond sinna ja tagasi viis meid läbi mitme riigi, millest varem külastanud olin vaid Saksamaad. Viibisime mõned tunnid Oslos, kaks päeva nii Frankfurtis kui ka Strasbourgis ning lõpuks ka Londonis. Strasbourg ja London olid neist minu jaoks kõige huvitavamad ja ilusamad. Strasbourgi tänavad olid täis armsaid kohvikuid, millest mööduda oli raske, kuna akendest oli näha sadat eri sorti saiakesi ja maiustusi. Arhitektuur lasi silmadel puhata, tunne oli nagu oleks ise mõnes Prantsuse filmis. Kui ma muidu linnas olemist ei naudi siis seal tundsin küll ennast väga koduselt.

EYE 2018 kõige meeldejäävam moment oli see kui kõik koos istusime europarlamendis istungisaalis. Kohti oli seal vist peaaegu 1000, pani mõtlema, et kuidas need europarlamendi liikmed nii üldse mingile ühisele arvamusele jõuavad. Ka London oli väga ilus ja huvitav. Viibisime seal 22 tundi. Minu kui jalkafänni unistus on olnud seal käia ja näha oma lemmikklubi Londoni Arsenali kodustaadionit. Selle unistuse sain teoks teha, laenutasime rattad ja käisime staadioni juures. Kahjuks kuna oli pühapäev siis sissepääs ei olnud võimalik, aga ka juba väljaspoolt selle nägemine oli minu jaoks võimas. Kõik kohad mis olid põhikoolis inglise keele õpikus sai ära nähtud.

Kõik eelnevalt mainitud riigid ja linnad olid väga toredad, üritus oli huvitav, reisikaaslased olid väga meeldivad ja vaatamata mõnele tagasilöögile oli kõik väga positiivne.”

Kokkuvõte European Youth Event’ist: Laury-Margus Lind

Kuuldes sellest, et mulle ja mu sõpradele tehti harukordne pakkumine külastada Strasbourgi ja veel Euroopa parlamendi hoonet, tundus alguses väga uskumatu (heas mõttes). Reisi alguses ma ei teadnud mida täpsemalt oodata, kõik tundus kuidagi võõras ja hirmus aga samas huvitav, midagi uut mida kogeda. Meie esimene suurem peatus toimus Frankfurtis. Seal kohapeal seigeldes ja avastades seda tohutult ilusat linna, leidsime me ennast tohutult ilusast linnast ja riigist. Nägin imeilusaid vaatamisväärsuseid. külastades vanalinna ja mitmeid kirikuid mille suguseid ma pole veel
varem kohanud sain ma aru kui rikas on Euroopa kultuur ja kuidas meil tegelikult vedanud on, et nii palju sellest kultuurist on säilinud.

Jõudes prantsusmaale, täpsemalt Strasbourgi oli minu jaoks väga üleolev tunne. teades mida ma tegema lähen sinna ja et mulle on üldse tulnud selline võimalus külastada nii uhket kohta nagu Euroopa Parlamendi hoonet, ma ei suutnud seda uskuda veel. Arusaamine, et ma ka päriselt seal kohapeal olen, tuli siis kui ma astusin oma esimesed sammud selles suures
hoones ja see oli hämmastav.

Osaleda üritusel nagu EYE oli väga silmaringi avardav kogemus, kuulates neid õppiruume kus ma kohal käisin oli suurepärane. kuulates neid debatte ja kaasa mõelda nende probleemide/arutluste käigule aitas mul endal paremini mõista mis teised inimesed meist euroopas arvavad ja kardavad, mis nende igapäeva elusi mõjutab ning kuidas me kõik nende kui ka enda elusi saaksime paremaks muuta.

Enne kui me tagasi tulime saime ka Strasbourgi linnas seigeleda ja külastasime ka Londonit, mõlemad kohad olid kaunid ja sooviksin kunagi tagasi minna. õppisin paljugi sellelt reisilt ja EYE ürituselt üldiselt. olen väga tänulik, et mulle pakuti sellist võimalust. loodan, et saan ka tulevikus midagi sellist kogeda!

Kokkuvõte European Youth Event’ist: Raul Toomi

“Reis Strasbourgi oli väga meeldiv. Mida rohkem lõpu poole reis läks, seda paremaks ta muutus. Uute kultuuride avastamine oli äärmiselt huvitav ja andis juurde rohkelt kogemusi ning teadmisi. Kõik ootused said täidetud ja meel jäi igati rahule. Mulle väga meeldis, et sain sellist parlamendihoonet näha nii seest kui väljast. Sain palju ägedaid pilte ja mälestusi. Nautisin ka vahepeatusi, milleks olid Norra, Saksamaa ja Inglismaa. Norras kahjuks ringi ei saanud jalutada, kuid Inglismaal ja Saksamaal olid maru vahvad retked.

Nägin huvitavaid parke, maju, skulptuure ja kõike muud. Inglismaal nägin ära Buckinghami palee ja kuulsa kellatorni, milleks on Big Ben. Kahjuks oli kellatorn remondis, kuid nähtud ta sai. Söögikohad olid samuti meeldivad. halba toitu kuskilt ei saanud. Seltskond oli super äge, sain kõigiga hästi läbi ja nad tegid selle reisi oluliselt lõbusamaks. Sain sõbraks inimestega, kellega eelnevalt polnud suhelnud. Reisiksin igal võimalusel nendega uuesti ja mul on väga hea meel, et sellest osa sain olla.”

Leave a Reply